Inici arrow El Pentatló Modern
El Pentatló Imprimir
Dimecres, 20 Febrer del 2008
El pentatló modern és una disciplina olímpica amb més de nou-cents anys d’història, que està compost per cinc disciplines: tir, esgrima, natació (200 metres), equitació i cross (3000 metres). Va ser inclòs en el programa olímpic en els jocs d’Estocolm l’any 1912, però la categoria femenina va haver d’esperar fins els passats Jocs de Sydney per entrar a l’escena olímpica.

Les arrels del Pentatló modern es remunten als antics Jocs Olímpics del 708 AC, on el pentatló antic incloïa les següents disciplines: tir del disc, javelina, salt de longitud, carrera i lluita.
En aquelles olimpíades Lambis Lakedaimonios fou coronat el primer guanyador olímpic de l’especialitat.

El Baró Pierre de Coubertin, aquell pensador francès que va reorganitzar els Jocs Olímpics, desitjava incloure un esport “combinat” en el nou programa d’aquestes olimpíades modernes, on destaqués el prototip del “superatleta” (atleta multifacètic), que havien de combinar força, tècnica i personalitat.
Inspirat pel Pentatló antic, va crear el pentatló modern, un esport que combina disciplines tècniques (tirar, cercar i muntar), i d’altres de força i resistència disciplines, com la natació i la carrera.

Es diu que aquest esport està inspirat en una llegenda en la qual es narraven les aventures d’un guerrer que per portar un missatge va haver de lluitar a cavall amb espasa i pistola, però com que va perdre el seu cavall (fou assassinat) es va veure obligat a nedar i córrer per completar la seva missió.

Breu descripció i història:
El Pentatló modern és considerat l’esport més exigent dels jocs olímpics, ja que combina cinc disciplines totalment diverses. Aquest atleta competeix les cinc proves en el curs d’un dia. Aquests atletes (homes i dones) necessiten tenir força, resistència, reflexes ràpids i concentració, per satisfer les altes demandes de l’esport.

El Pentatló modern és gestionat i administrat internacionalment per la Unió Internacional de Pentatló modern(UIPM), fundada en 1948 i que es basa en el principat de Mònaco.

A Grècia, el pentatló modern va començar el 1975. La Federació Hel·lènica de Pentatló Modern (EOMOP) va ser fundada al gener del 2001. Fins llavors, el pentatló modern havia estat practicat a nivell aficionat.

Els tornejos de qualificació passen durant el curs de l’any pre-Olímpic. A través de les competicions (campionats continentals i del món), 32 homes i 32 dones qualifiquen.

Les disciplines del Pentatló modern es porten a fi en el següent ordre: tir, esgrima, natació, hípica i el cross, que sempre es celebra per últim. El guanyador és qui acaba amb el compte total més alt.

Tir:
El tir és un esport tècnic que requereix concentració, autodisciplina i una estabilitat total. Consisteix a tirar amb una pistola d’aire de 4.5 de Calibre a un blanc fixe, que està a 10 metres de distància. Els tiradors tenen un total de 20 tirs, amb un límit de temps màxim de 40 segons i un compte d’un a deu per cada tir.

Si un tirador realitza cada tir perfectament, colpejant el centre del blanc, aconseguirà la puntuació més alta que és 200/200. El pentatleta anota 1000 punts, quan ell o ella obtenen un compte de 172/200. Per cada punt que està sobre o sota de 172 , s’agregaran o restaran dotze punts, respectivament.

Esgrima:
L’esgrima és un esport tècnic que requereix experiència, tècnica, força, rapidesa de pensament i autodomini. Es sostenen en un àrea d’interior, en els passadissos especials d’alumini (pistes), medint 18m de llarg i entre 1.5 i 2 metres d’ample.

En esgrima, cada atleta enfronta el seu opositor directament; amb cada “tocar-colpejar”, ell o ella afegeix punts al total, al mateix temps que redueix punts del compte del contrincant.

El cos sencer del atleta és un blanc vàlid per sumar punts. Els punts que es coincideixen per cada un per “tocar-golpejar” són determinats per un dispositiu de sentència electrònic que depèn del nombre de participants de cada esdeveniment. Concedeixen a un atleta 1000 punts un vegada que ell o ella guanyi el 70% de “tocar-colpejar” en els jocs. Per exemple, durant els jocs olímpics, un atleta enfronta a 31 atletes. Si ell o ella guanya el 70% de “tocar-colpejar”, se li afegeixen en el seu compte 1000 punts.

Natació:
La natació és un esport dinàmic que requereix força, habilitats tècniques, velocitat i la bona condició física. Es considera l’única disciplina del Pentatló que no es pot ensenyar en un alt nivell en una edat avançada. Per aquesta raó, és una condició prèvia per la participació en pentatló modern estar en excel·lents condicions físiques i de salut.

La natació es realitzarà en piscines olímpiques cobertes o al aire lliure, que són de 50 metres de llargària. Els nedadors cobreixen una distància dels 200 metres en Freestyle. Els atletes poden cobrir la distància en qualsevol estil de natació, mentre no canviïn aquell estil a mitja de cursa.

Per recollir 1000 punts cada atleta necessita una sincronització de 2 minuts i 30 segons (per homes) o bé 2 minuts i 40 segons (per dones). Per cada segon menor o major d’aquell temps, s’agregaran o disminuiran 10 punts respectivament.

Equitació:
L’equitació (muntar) és un esport tècnic que exigeix valor, capacitat de cooperació amb el cavall, pensar ràpid i determinació.

Es munta en un centre d’equitació d’interior o a l’aire lliure, en gespa o la sorra. L’esdeveniment de muntar a cavall implica saltar sobre 12 canyissos (d’una alçada màxima de 1.20 m i una longitud de 350 a 450m; un total de 15 salts), amb un doble i un triple salt. L’atleta té un límit de temps, segons la longitud del curs.

Acabar un curs perfecte afegeix 1200 punts al compte de l’atleta, mentre que es redueixen 60 punts de penalització per cada negociació a saltar, 28 per colpejar algun canyís i 40 si un genet cau del cavall. Les penalitzacions també es sol·liciten per excedir el límit de temps així com altres infraccions.

Els atletes competeixen amb els cavalls proporcionats per els organitzadors, que es seleccionen amb un drenatge a l’atzar 20 minuts abans del començament de l’aconteixement. Pels propòsits de l’escalfament i la preparació, es permet als atletes muntar el seu cavall assignat durant 20 minuts i tenir fins cinc salts d’assaig en l’àrea auxiliar de l’exercici.

Cross:
El “Cross-Country Running” és un esdeveniment dinàmic que requereix força espiritual i física. Aquest esdeveniment consisteix en passar a través d’un camp desigual en una distància de 3 Kilòmetres (3000m) pels homes i les dones. Acabar aquest curs dins de 10 segons per minut pels homes, i en 11 minuts i 20 segons per les dones agrega 1000 punts al compte total de l’atleta.

Aquesta disciplina té el desavantatge de desenvolupar-se després de les 4 altres disciplines. Aquest ordre va ser adoptat per dues raons principals. En primer lloc, els espectadors poden determinar directament l’ordre que acaba. En segon lloc, motiva als atletes per arribar a als altres atletes.

Atletes

El Pentatló modern, degut a la naturalesa de les seves disciplines de la competició, es desenvolupa principalment en països amb tradició militar, i van ser incorporats en el programa d’entrenament militar de moltes acadèmies militars europees.

Un pentatleta famós, destinat a fer historia com a general americà en la segona guerra mundial, fou George Patton, que va participar en els Jocs Olímpics de 1912, a Estocolm i va quedar en cinquena posició.

En els primers anys d’aquesta presència dels esports en els jocs olímpics, països tals com Suècia, Alemanya i la Unió Soviètica van desenvolupar un paper prominent en els tornejos importants. França, Itàlia, Gran Bretanya (especialment en la categoria de dones) i Rússia, junt amb les potències anteriorment assenyalades, van produir diversos períodes d’excel·lents e impressionants resultats. En canvi Hongria ara ha assumit el control la posició principal en aquesta competició, un país on és molt popular.
 
© Federació Catalana de Pentatló Modern | Nota Legal